Dzieci uwielbiają przekąski! Przede wszystkim te, które mają dużą ilość cukru lub soli, przyjemnie chrupią i są opakowane w kolorowe papierki. Jeśli jednak chcesz zadbać o to, co przegryzacie między posiłkami, Yagoody podsunie Ci dzisiaj kilka pomysłów na super zdrowe przekąski, które możecie przygotować wspólnie. Szykowanie przegryzek może stać się świetną zabawą, a Tobie da chwilę wytchnienia i pewność, że dzieci nie przesadzają z ilością cukru, tłuszczy i niezdrowych dodatków.
- Jogurt z dodatkami
Zjedzenie jogurtu z plastikowego kubeczka nie jest żadną atrakcją. Jednak kiedy zaproponujemy, aby jogurt przełożyć do kolorowych miseczek lub innych naczyń i przygotujemy dodatki które można do niego dodać, mały kucharz będzie z pewnością zadowolony.
Oprócz świeżych owoców, orzechów, i konfitur możesz zaproponować pyłek pszczeli, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie. Są to małe kolorowe kuleczki, zbierane przez pszczoły, aby nakarmić małe owady w ulu. Zawierają dużo soli mineralnych, aminokwasów, witaminę C, A, witaminy z grupy B, a co najważniejsze wykazują działania przeciwwirusowe! Poza tym, wyglądają bardzo apetycznie.
Ciekawym, a jednocześnie zdrowym dodatkiem będą również owoce liofilizowane w proszku lub w kawałkach! Yagoody proponuje liofilizowaną porzeczkę, jeżynę i aronię. Dzięki tym kolorowym proszkom, jogurt będzie kolorowy i wypełniony po brzegi witaminą C.
- Domowe batoniki owsiane z aronią
Zarówno dzieci jak i dorośli uwielbiają ciasta i batoniki. Dlatego wspólne pieczenie ciasteczek może być dobrym pomysłem na popołudniowe zajęcie. Dzięki dodatkom z aronii, ciasteczka zyskają super zdrowy charakter, ponieważ będą uzupełnione o dużą ilość witaminy C i antyoksydanty!
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 100 g masła
- 50 g miodu z aronią Yagoody
- garść suszonej aronii Yagoody
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina soku z cytryny
- szczypta soli
- cynamon jeśli lubisz
Wykonanie:
Do płatków należy dodać suszoną aronię, sodę, sól i cynamon, wszystko dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić i wymieszać z miodem i cytryną. Wszystko połączyć i odstawić na 45 minut do lodówki. Następnie, ze zmrożonego ciasta można formować kulki lub inne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż do zarumienia.
- Gofry z liofilizowaną jeżyną
Gofry są tym, co dzieci lubią najbardziej! A już szczególnie, gdy siedzą w domu 😊 Gofry również mogą udekorować samodzielnie świeżymi owocami, dżemem (polecamy dżem z aronii Yagoody), miodem, cukrem pudrem, a nawet pyłkiem pszczelim! Im więcej kolorów, tym zdecydowanie gofry są smaczniejsze.
Składniki:
- 1/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 3 jajka
- 1/3 margaryny
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka jeżyny liofilizowanej w proszku Yagoody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę. Na koniec dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i jeżyny liofilizowanej w proszku. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Zapraszamy na naszego bloga, po inne pomysły na zdrowe przekąski (muffiny z dżemem z aronii, szarlotka z topinamburem, jaglanka z aronią, placki z ostropestem).