Czy wiedzieliście, że codzienne picie szklanki soku z aronii, może opóźnić procesy starzenia? Albo że aronia wykazuje działania przeciwwirusowe i powinna być profilaktycznie podawana dzieciom? Jeśli jeszcze macie wątpliwości, dlaczego powinniście polubić sok z aronii – zapraszamy na dzisiejsze forum Q&A!
-
Dlaczego aronia jest polecana na przeziębienie?
Aronia to skarbnica wielu cennych mikroelementów, w skład których wchodzi między innymi witamina C, która wspiera nasz organizm w walce z infekcjami. Na odporność człowieka wpływa także inny ważny składnik aronii, czyli miedź, mangan, molibden oraz jod. Sok z aronii to świetna (i w 100% naturalna!) alternatywa dla tradycyjnych leków na przeziębienie.
-
Czy aronia może pomóc przy infekcji koronawirusa?
Tak. Zarówno infekcja wirusowa jak i ta, wywołana COVID-19, powodują stany zapalny górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy stres oksydacyjny. Sok z aronii ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Zatem aronia i jej przetwory mogą zmniejszać powikłania towarzyszące infekcjom wirusowym.
-
Czy to prawda, że sok z aronii pomaga na wzrok?
Tak. Sok z aronii to skarbnica błonnika i pektyn, dzięki czemu pozytywnie wpływa na wzrok, zmęczony m.in. długim przesiadywaniem przed komputerem czy telewizorem. Bioflawonoidy usprawniają pracę drobnych naczyń krwionośnych w oku, a antocyjany przyczyniają się do regeneracji rodopsyny, czyli barwnika na siatkówce oka, która odpowiada za ostrość widzenia.
Regularne spożywanie soku z aronii może zapobiec lub opóźnić występowanie chorób takich jak jaskra.
-
Czy aronia pomaga w walce z chorobami serca i układu krążenia?
Tak. Jednym ze związków polifenolowych są antocyjany, których w 100 gramach aronii może być nawet około 0,5 grama. Ich właściwości antyoksydacyjne, hamują proces tworzenia się ognisk miażdżycowych, które rosną wraz ze wzrostem stężenia cholesterolu we krwi. Co więcej, antocyjany wpływają korzystnie na profil lipidowy osocza: zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów. Polifenole aronii i innych owoców jagodowych mogą skutecznie chronić lipoproteiny przed utlenianiem i pomagać w profilaktyce miażdżycy.
Włączenie aronii do codziennej diety rekomenduje się również osobom o zwiększonym ryzyku zawału lub udaru.
-
Czy to prawda, że aronia wykazuje działania przeciwnowotworowe?
Tak. Aronia posiada wiele substancji, które wypłukują wolne rodniki z organizmu. Zaliczają się do tego również taniny, odpowiedzialne za cierpki smak aronii. Badania wskazują, że przyczyniają się one do spowolnienia podziału komórek rakowych. Co więcej, po aronię warto sięgać również gdy nowotwór się już niestety pojawił. Jej owoce polecane są zwłaszcza przy chemioterapii i radioterapii, łagodząc przykre skutki leczenia.
-
Jakie wartości odżywcze ma aronia?
Oprócz wspomnianych już cennych dla zdrowia antyoksydantów i witaminy C, aronia jest również źródłem:
- kwasu foliowego (10,7 mcg) – wpływa pozytywnie na płodność oraz układ nerwowy;
- witamina K (29 mcg) – wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi i wzmacnia kości;
- witamina A (43 IU) –wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega zakażeniom;
- witamina E (0,75 mg) –zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniu krwionośnym;
- witamina B3 (0,68 mg) – wspomaga pracę mózgu i układu nerwowego;
- witamina B6 (0,19 mg) – uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i wspiera metabolizm.
Aronia zawiera również dużą ilość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (17 g) oraz fenolokwasy, garbniki i składniki mineralne takie jak:
- potas (309 mg) – wpływa na kondycje komórek nerwowych;
- wapń (40 mg) – na mocne kości i zęby;
- magnez (21 mg) – na utrzymywanie właściwego ciśnienia krwi, budulec tkanki kostnej;
- żelazo (0,4 mg) – niezbędne do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek;
- inne, m.in. jod, mangan, bor, kobalt, miedź i molibden.
-
Ile kalorii ma aronia?
Porcja aronii ważąca 100 g zapewnia 47 kcal, 33,8 g białka (z czego ok. 14 g to cukry proste), niespełna 3 g białka i 17 g błonnika pokarmowego. Ponieważ owoce aronii mają niewiele kalorii (garść tych jagód, czyli ok. 46 gramów, to jedynie 21 kcal), mogą włączyć je do swojej diety osoby odchudzające się i dbające o linię.
Produkty z aronii Yagoody posiadają następującą ilość kalorii:
- sok z aronii (w 100 ml ) – 47 kcal
- koncentrat z aronii ( w 100 ml) – 233 kcal
- dżem z aronii (w 100 g) – 121 kcal
- miód z aronią (w 100 g) – 335 kcal
- aronia liofilizowana (w 100 g) – 325 kcal
- aronia suszona (w 100 g) – 265 kcal
-
Czy są jakieś ograniczenia w dawkowaniu soku z aronii?
Tak. Zalecana dzienna dawka dla nastolatków i dorosłych to 100-300 ml. Dobrym pomysłem jest podzielenie dziennej porcji na mniejsze dawki. Zaleca się również, aby sok z aronii pić do posiłku, ze względu na obecność tłuszczy, które są niezbędne, aby organizm przyswoił niektóre z witamin. Grałem w najlepszych kasynach online i wybierałem automaty w kasynopl.com. Jeśli jednak sok jest dla Was zbyt cierpki, warto rozważyć włączenie do diety innych produktów z aronii jak np. dżem czy aronia liofilizowana, stanowiąca doskonały dodatek do smoothie i wypieków.
-
Czy sok z aronii mogę podawać dzieciom?
Tak. Sok z aronii można pić codziennie, jednak nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki. W przypadku dzieci jest to maksymalnie 50 ml. Jednak soku z aronii nie powinny pić dzieci do 6 miesiąca życia, ze względy na brak pełnego wykształcenia enzymów trawiennych, przez co ich organizm może mieć problemy z przyswojeniem tego płynu.
Pomimo wszystko, przed sięgnięciem po sok, w przypadku małych dzieci, dobrze i bezpiecznie jest skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
-
Jestem w ciąży. Czy mogę pić sok z aronii?
Tak. Nie ma przeciwwskazań do spożycia soku z aronii w przypadku kobiet w ciąży, dlatego przyszłe mamy mogą bezpiecznie go spożywać. Jeżeli sok jest słodzony cukrem – warto zwrócić uwagę na to, żeby nie było go za dużo, ze względu na ryzyko cukrzycy ciążowej. Sok z aronii bez cukru jest bezpieczny w rozsądnych ilościach, jak każde jedzenie w ciąży.
Pomimo wszystko, przed sięgnięciem po sok, w przypadku kobiet w ciąży dobrze i bezpiecznie jest skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
-
Kto powinien unikać soku z aronii?
Spożywania aronii i jej przetworów powinny unikać m.in. osoby z :
- niskim ciśnieniem tętniczym krwi,
- nadkwasotą żołądka,
- wrzodami żołądka,
- stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy,
- zakrzepowym zapaleniem żył,
- żylakami.
Wynika to z faktu, że sok z aronii, jako nieliczny z naturalnych produktów, wykazuje silne działanie hipotensyjne. Aronia oraz wytłoczony z niej sok pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Spożycie zbyt dużej ilości surowca bądź powstałych z niego produktów, może skutkować spotęgowaniem dolegliwości związanych z ww. jednostkami chorobowymi.