Masz ochotę na coś słodkiego? Nie ma sprawy, poniżej nasz przepis na domową szarlotkę! ALE żeby słodkości były zdrowsze dla Twojego ciała dodaj do nich sproszkowany sok z topinamburu. Ma niski indeks glikemiczny (IG: 4!) i pomoże utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi! A nasz topinambur w proszku jest w dodatku EKOLOGICZNY. Taka szarlotka jest także zdrowsza dla diabetyków i wszystkich tych, którzy muszą uważać na poziom cukru we krwi.
Co ciekawe sproszkowany topinambur świetnie zastąpił w przepisie mąkę ziemniaczaną i żelatynę, ponieważ ma właściwości zagęszczające, dlatego jest także idealny do zagęszczania sosów.
W przepisie użyliśmy też jabłek BIO i ksylitolu brzozowego zamiast zwykłego cukru, żeby jeszcze bardziej obniżyć indeks glikemiczny. Ksylitol Yagoody to ksylitol brzozowy, z Finlandii.
PS. uważajcie na ksylitol z Chin, który jest produkowany z kukurydzy i nie jest tak zdrowy jak ksylitol brzozowy.
Do dzieła:
Składniki
BISZKOPT:
- 5 jajek,
- 0,5 szkl. ksyliotlu,
- 3/4 szkl. mąki tortowej,
- 2 łyżeczki sproszkowanego soku z topinamburu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA JABŁKOWA:
- 1 kg jabłek (u nas słodkie BIO),
- 1 łyżka topinamburu (żeby zagęścić masę).
DODATKOWO:
- Gorzka czekolada do polania,
- Tortownica (u nas o o średnicy 23 cm).
Przygotowanie
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Miksując dodać ksylitol i żółtka, na końcu topinambur i proszek. Wylać 2/3 masy do tortownicy, piec ok. 15 minut w temp. 170°C.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste odlać sok, który zebrał się na dnie jabłek (i wypić 😉), a do jabłek dodać topinambur, dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na biszkopt. Na to wylać pozostałą część masy biszkoptowej i piec jeszcze 15 minut.
Całość można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Doda smaku, a ciasto będzie się ładnie prezentować.
I gotowe, smacznego!