Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to zapach cynamonu, imbiru i goździków. W wielu domach pielęgnuje się tradycję przedświątecznego pieczenia pierników, która nie tylko wypełnia dom smakowitymi aromatami, ale sprzyja również wspólnemu spędzaniu czasu, przy ozdabianiu wypiekanych choinek, gwiazdek i bałwanków.
Z okazji Mikołajek, Yagoody serwuje Wam przepis na świąteczne pierniczki z naturalnym miodem z ekologiczną aronią. Dzięki temu, Wasze wypieki zyskają dodatkowy walor – będą super zdrową alternatywą, z bogactwem witamin i antyoksydantów, którą polubią nawet największe marudy. W okresie przedświątecznych przygotowań, nie ma bowiem miejsca na zmęczone oczy, przeziębienie i wolne rodniki 😊
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (lub żytniej)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki miodu z aronią Yagoody
- 125 gram masła
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Do naczynia przesiać mąkę, sodę i przyprawy. Wszystko wymieszać i odstawić.
- W oddzielnym naczyniu, mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać miód i zmiksować. Wbić jajka i ponownie utrzeć.
- Na końcu dodać suche składniki i miksować do otrzymania gładkiej masy.
- Uformować masę w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
- Po schłodzeniu masy, odrywać jej części i wałkować na grubość 3-4 mm, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy, można wykrawać świąteczne wzory pierniczków.
- Piec około 8 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Po ostygnięciu, pierniczki można ozdobić wedle własnego uznania.
Smacznego!