Gratulacje! 3 tydzień „projektu plaża” za nami. Z pewnością Twoja dieta i regularna aktywność fizyczna przyniosła Ci już pierwsze efekty w dążeniu do super sylwetki w tegorocznym sezonie. Dzisiaj podsuwamy Ci kilka sprawdzonych superfoods, które wspomogą Cię w Twoich działaniach, a dodatkowo dostarczą niezbędnych witamin i minerałów, działając przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwnowotworowo!
Pyłek pszczeli (262 kcal/100g)
Pyłek kwiatowy to bogactwo witamin i składników mineralnych, które wpływają na poprawne funkcjonowanie układu immunologicznego organizmu. Przy odchudzaniu, pyłek pszczeli poprawia pracę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu (dzięki triglicerydom). Podczas trawienia usprawnia wydalanie toksyn, dzięki czemu Twój organizm szybciej strawi przyjmowane pokarmy.
Jak przyjmować?
Rozpuszczony w ciepłym napoju w proporcjach ½ lub 1/3 szklanki w temperaturze nieprzekraczającej 40 °C lub dodając bezpośrednio po małej łyżeczce (ok. 5 g), 3x dziennie do posiłków (polecamy dodawać pyłek do jogurtu naturalnego lub do owsianki). Pyłek pszczeli znajdziesz w naszej ofercie -> kliknij tutaj
Aronia (sok 47 kcal/100g; suszona aronia 265 kcal/100g; aronia liofilizowana 325 kcal/100g)
Owoce jagodowe to bogactwo antyoksydantów i polifenoli, a aronia jest ich najzdrowszym przedstawicielem. Bogactwo witamin (m.in. witamina C, B i E) wzmacnia odporność, obniża ciśnienie oraz zapobiega zawałom i zatorom. Aronia znana jest jako naturalny pogromca cholesterolu.
Jak przyjmować?
Zalecana dzienna dawka spożycia soku z aronii to jedna szklanka (około 300 ml). Możesz również dodawać suszone owoce aronii do sałatek, musli lub koktajli. Proponujemy wprowadzenie do diety aronii liofilizowanej – wystarczy łyżeczkę proszku rozpuścić w ulubionym napoju lub dodać do jogurtu lub ciasta na naleśniki. Aronię liofilizowaną Yagoody znajdziesz w naszym sklepie -> kliknij tutaj
Jabłko liofilizowane (352 kcal/100g)
Liofilizowane jabłka zawierają w sobie wiele witamin (A, C, E, K, B6) oraz minerałów (magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas, sód, wapń), które wzmocnią Twój organizm. Posiadają dużą zawartość błonnika, który w procesie odchudzania interesuje nas najbardziej, ponieważ wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na długi czas.
Jak przyjmować?
Liofilizowane jabłka w kostce możesz jeść jako przekąskę (znajdziesz je TUTAJ). Liofilizowane jabłko w proszku możesz rozpuścić w wodzie (łyżeczka stołowa na 250 ml) lub dodać do ulubionego jogurtu, kefiru, koktajlu. Znajdziesz je również na naszej stronie -> kliknij tutaj.
Cynamon (247 kcal/100g)
Ta przyprawa to naturalny i zdrowy sposób na przyspieszenie Twojego metabolizmu. Po pierwsze jest źródłem błonnika, który przyspiesza trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego. Drugą zaletą cynamonu jest zwiększanie wrażliwości tkanek na insulinę, dzięki czemu wspierana jest gospodarka węglowodanowa.
Jak przyjmować?
Wystarczy pół łyżeczki dziennie, aby zauważalnie wspomóc swój metabolizm. Pamiętaj, nie spożywaj cynamonu na sucho! Dodaj go do owocowej sałatki lub dań rybnych i drobiowych– zyskają dzięki temu orientalny zapach i smak.
Migdały (575 kcal/100g)
Migdały to orzechy znane jako sprzymierzeniec osób na diecie. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych dobrych dla naszego organizmu (wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol), pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Gdy masz ochotę na podjadanie, warto sięgnąć po migdały (najlepiej w skórce), ponieważ zawierają dużo błonnika. Składnik ten zahamuje Twój głód i da Ci uczucie sytości na dłużej.
Jak przyjmować?
Wystarczy zjeść kilka sztuk, jako przekąskę, by załagodzić głód i dodać sobie energii. Unikaj migdałów hot chance prażonych, solonych, karmelizowanych. Im bardziej naturalne, tym zdrowsze i skuteczniejsze!
Hibiskus (92 kcal/100 g)
Jest to roślina o prozdrowotnym charakterze, której bogactwo witaminy C wzmocni Twój układ odpornościowy, a jej antocyjany i związku detoksykacyjne (polifenole i flawonoidy) przyspieszą Twój metabolizm. Niektóre badania wskazują również, że hibiskus wpływa na redukcję nadmiaru wagi. Hibiskus zalecany jest osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Jak przyjmować?
Z kwiatów hibiskusa możesz przyrządzić napar lub napój na zimno. Wystarczy kilka płatków umieścić w dzbanku i zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą. Odstaw napar na około 10 minut – po tym czasie będzie gotowy do picia. Przestudzona herbata z hibiskusa to super alternatywa na orzeźwienie w gorące dni. Polecamy z kostkami lodu i listkami mięty. Hibiskus znajdziesz też w naszym sklepie -> kliknij tutaj.
Oczywiście sama super żywność nas nie odchudzi. W dalszym ciągu musimy pamiętać o regularnym wysiłku fizycznym i zbalansowanej diecie, którą dla dobra naszego organizmu (i sylwetki!) możemy uzupełniać o poszczególne superfoods.