Chłodne poranki i wieczory, niesprzyjająca jesienna aura, pierwsze kontakty w przedszkolu, nieodpowiednie ubranie, stres. To wszystko składa się najczęściej na osłabienie odporności i przeziębienie. Dlaczego dzieci chorują 8-10 razy w roku? Jak uniknąć podawania środków farmakologicznych na odporność? Jakie są naturalne sposoby na wzmacnianie odporności? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.
Dlaczego dzieci tak często chorują?
Układ immunologiczny dziecka kształtuje się w pierwszych 12 latach. Oznacza to, że do momentu osiągnięcia dojrzałości, układ odpornościowy jest mniej odporny na obce substancje, zwłaszcza bakterie, wirusy i grzyby. Najczęściej występującymi infekcjami są: infekcje dolnych i górnych dróg oddechowych, biegunki, afty lub pleśniawki, robaczyce przewodu pokarmowego, a także choroby zakaźne, takie jak ospa czy grypa. Większość z nich występuje w okresie jesienno-zimowym, a każda infekcja trwa przeciętnie 1-2 tygodnie.
Odporność dzieli się na nieswoistą i swoistą. Pierwsza z nich, inaczej zwana wrodzoną jest uwarunkowana genetycznie. Składa się na nią m.in. skóra, błony śluzowe układu pokarmowego i oddechowego. Zadaniem tej odporności jest uniemożliwianie bakteriom przeniknięcie do organizmu człowieka. Jeśli jednak się nie powiedzie, zadaniem odporności nieswoistej jest unieszkodliwienie patogenu. Natomiast odporność swoista, czyli nabyta, to kolejna linia obrony, która uaktywnia się, gdy odporność nieswoista nie zdołała sobie poradzić z infekcją. Wówczas wytwarzane są monocyty, limfocyty T oraz limfocyty B.
Można zatem powiedzieć, że dziecko rozpoczyna swoje życie z arsenałem odporności nieswoistej i dopiero podczas napotykania nowych infekcji, zyskuje kolejne narzędzia do obrony przed nowymi patogenami. Jeśli organizm napotyka na dotychczas nieznany wirus (których jest ponad 200!), musi nauczyć się sobie z nim poradzić, dlatego choruje. Układ odpornościowy zapamiętuje dany drobnoustrój i zlikwiduje go podczas kolejnej próby ataku.
Na infekcje najbardziej podatni są żłobkowicze, dzieci w wieku przedszkolnym oraz nastolatki w okresie dojrzewania, ponieważ przechodzą tak zwany „spadek naturalnej odporności”. Zatem aby uchronić dziecko przed częstymi zakażeniami (u przedszkolaków nawet do 10 infekcji rocznie!), należy zadbać, najlepiej o naturalne wzmacnianie odporności. Na szczęście większość z tych sposobów jest darmowa 😊
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?
- spędzajcie codziennie min. 1 godzinę na świeżym powietrzu – w połączeniu z aktywnością fizyczną, która zwłaszcza w okresach przejściowych pomoże w zahartowaniu dziecka.
- wyeliminuj dym tytoniowy z otoczenia – dym z papierosów zwiększa ryzyko występowania ostrych infekcji dróg oddechowych, a nawet występowania astmy.
- zadbaj o właściwą ilość snu – przemęczenie osłabia organizm, dlatego zadbaj o adekwatną ilość odpoczynku dla Twojego dziecka. Podczas głębokiego snu, uwalnia się melatonina, budująca układ immunologiczny.
- dodaj kiszonki i jogurty do diety– niedożywienie i niedobory mają negatywny wpływ na odporność człowieka w każdym wieku. W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o kiszonki (naturalny prebiotyk) w naszej diecie oraz jogurty i kefiry, które bogate w żywe kultury bakterii wzbogacą naszą odporność. Polecamy również dodanie do codziennej diety soku z aronii dla dzieci. Wystarczy już 200 ml dziennie!
- pamiętaj o ubiorze adekwatnym do pogody – zarówno wychłodzenie jak i przegrzanie organizmu ma negatywny wpływ na odporność, dlatego zadbaj o ubiór adekwatny do aktualnych warunkach atmosferycznych.
- myjcie ręce – pamiętaj, że nasze ręce to siedlisko drobnoustrojów, dlatego tak ważne jest mycie ich po powrocie z podwórka, ze szkoły, przed jedzeniem itd.
- unikajcie osób chorych – mimo że czasami trudno jest nam odmówić spotkania z bliska osobą czy znajomymi, ale jeśli ktokolwiek ma oznaki zachorowania, lepiej zostać w domu.
- postaw na zupy – bogate w warzywa i przyprawy nie tylko są sycące, ale przede wszystkim rozgrzewają organizm od środka, co podczas chodnych dni jest niezwykle cenne.
- wzbogać dietę w selen – to pierwiastek który wspiera nasz organizm w zwalczaniu infekcji, w tym również grypy. Znajdziesz go w nasionach słonecznika, jajkach, cebuli, czosnku, brokułach i pomidorach.
- … i cynk – który wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego. Cynku szukaj w nasionach dyni i cukini, czerwonym mięsie oraz, co ucieszy Twoje dziecko, w czekoladzie 😊
Nie zapominaj o antyoksydantach
W diecie wzmacniającej odporność powinny znaleźć się warzywa i owoce obfitujące w antyoksydanty, czyli tak zwane przeciwutleniacze. Nie tylko niszczą nadmiar wolnych gry hazardowe za darmo rodników w naszym organizmie (odpowiedzialnych m.in. za starzenie się skóry, czy choroby takie jak miażdżyca), ale również sprzyjają naszej odporności. Są to przede wszystkim witaminy A, C i E.
Znajdziesz je w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, aronii, czarnych porzeczkach i jeżynach, w borówce brusznicy i truskawkach. Sezon jesienno-zimowy nie sprzyja jednak dostępności tych produktów, jednak możesz wykorzystać ich mrożone, suszone i liofilizowane odpowiedniki.
My polecamy nasz flagowy produkt, czyli sok z aronii dla dzieci – bogactwo witamin i antyoksydantów, w 100% ekologiczny, bez dodatku cukru, wody ani innych konserwantów.
Zachęcamy również do wykorzystania w swojej kuchni naszych liofilizatów, bogatych w antyoksydanty:
- aronia liofilizowana w proszku
- jeżyna liofilizowana w proszku
- czarna porzeczka liofilizowana w proszku
- borówka brusznica liofilizowana w proszku
Możesz dodać je do jogurtu, owsianki, naleśników, gofrów lub rozpuścić w herbacie lub innym ulubionym napoju Twojego dziecka. Czasem trzeba tak niewiele, by przyczynić się do wzbogacenia naszej odporności.
Po więcej informacji i przepis na przepyszną herbatkę na odporność zapraszamy na naszego bloga -> KLIKNIJ TUTAJ.