Lubicie pić herbatę jesiennymi wieczorami? My bardzo! Szczególnie, gdy za oknem jest już zimno i ciemno, a w naszym domowym zaciszu mamy koc, książkę (lub ulubiony serial) i możemy w końcu porządnie się rozgrzać i zrelaksować po całym dniu. Dzisiaj zachęcamy Was do wypróbowania naszych przepisów i eksperymentowania, w poszukiwaniu swojego idealnego jesiennego naparu 😉
-
Herbatka rozgrzewająca z rumem
Na pewno wiecie jak to jest gdy pojawia się typowa jesienna aura z deszczem i wiatrem. Wracacie do domu i nie czujecie nic poza zimnem. Na takie sytuacje mamy rozgrzewającą herbatkę z rumem! Dzięki temu, że ma on wysoką zawartość alkoholu, bardzo mocno i szybko rozgrzeje Twój zmarznięty organizm. Poza tym, rum doda herbacie wyjątkowego smaku i zapachu.
Składniki:
- 2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 100 ml rumu
Przygotowanie:
Zagotuj dwie szklanki wody i zalej nią herbatę. Parz przez 5 minut pod przykryciem, a następnie przecedź. Na koniec dodaj rum i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Herbatka rozgrzewająca dla dzieci i kobiet w ciąży
Jeśli jednak do herbaty nie możesz dodać rumu, mamy równie skuteczną alternatywę! Ciepły napar bez teiny, z dodatkiem goździków to doskonały napój rozgrzewający. Goździki zawierają w sobie olejek goździkowy, który ma silne właściwości antyspetyczne i przeciwbólowe. Dzięki temu rozgrzewają i pomagają w przypadku przeziębienia, bólu zębów, głowy czy reumatyzmu.
Składniki:
- torebka ulubionej herbaty owocowej lub afrykańskiej czerwonej herbaty roojbos (nie zawiera teiny)
- plaster pomarańczy
- kilka goździków
- miód z aronią Yagoody do smaku
Przygotowanie:
Herbatę zaparz zgodnie z instrukcją na opakowaniu i poczekaj, aż przestygnie. Następnie dodaj pomarańczę oraz goździki. Na koniec dodaj miód w zależności od preferencji smakowych.
-
Herbatka na koncentrację
Aby przygotować herbatę, dzięki której pobudzisz swój umysł, należy dodać do niej imbir, który poprawia ukrwienie mózgu i zwiększa koncentrację. Dodatkowo, jest pomocny w leczeniu migreny, a dodatek miodu z aronią wzbogaci herbatę o antyoksydanty, które poprawiają pamięć!
Składniki:
- łyżeczka czarnej, liściastej herbaty
- kawałek korzenia imbiru
- łyżeczka miodu z aronią Yagoody
Przygotowanie:
Herbatę parz przez 2-3 minuty. Następnie wymieszaj i odcedź liście. Kiedy herbata przestanie być gorąca dodaj obrany i pokrojony w drobną kostkę imbir. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj.
-
Herbatka na poprawę nastroju
Dzięki dodaniu do herbaty kandyzowanych owoców, stworzysz doskonały napój na jesienną chandrę, który umili Twój wieczór pięknym aromatem i słodkim smakiem. Dodatek kandyzowanej aronii i pomarańczy to również doskonałe źródło witaminy C.
Składniki:
- torebka ulubionej herbaty owocowej
- kandyzowana aronia Yagoody
- kandyzowana pomarańcza
- sok malinowy
Przygotowanie:
Herbatę zaparz zgodnie z instrukcją na opakowaniu i poczekaj aż przestygnie. Następnie dodaj owoce i sok malinowy w zależności od preferowanego stopnia słodyczy.
-
Napar jabłkowo-żurawinowy
Jesienią korzystamy z bogactw sadu, dlatego jabłko, żurawina i aronia są łatwo dostępnymi produktami. Co więcej, każde z owoców jest bogate w witaminę C, niezbędną przy wspieraniu naszej odporności. Jabłko posiada kwartynę poprawiającą krążenie krwi, a żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E.coli, która wywołują zapalenie pęcherza moczowego (zwłaszcza u kobiet).
Składniki:
- 50 g liofilizowanego jabłka w kostce Yagoody lub 1 jabłko
- pół szklanki świeżej lub suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka suszonej aronii Yagoody
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie: słodki syrop owocowy, goździki
Przygotowanie:
Jabłko w kostce, żurawinę i aronię wrzuć do dzbanka i zalej wrzącą wodą. Następnie dodaj cynamon i zaparzaj napar pod przykryciem przez 5 minut. Możesz dosłodzić go słodkim syropem lub dodać do niego goździki.