Składniki: (na 8 babeczek)
- 2 ¼ szklanki maki
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki masła (temperatura pokojowa)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- dżem z aronii
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 C. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko wymieszać z jogurtem, do tego dodać masło i aromat waniliowy. Do blachy/formy na muffiny włożyć 8 papierowych foremek. Niecałą połowę ciasta wlać do foremek. Na środek babeczek nałożyć łyżkę dżemu, na wierzch wylać resztę ciasta, tak, aby przykryć dżem. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku aż babeczki się zarumienią. Studzić kilka minut a następnie wyjąć z formy.