Zakończyliśmy tegoroczne zbiory aronii. Sok jest już wytłoczony i zapasteryzowany, dżem i miód zawekowane, a owoce aronii wysuszone lub poddane procesowi liofilizacji. Wszystko ekologicznie i naturalnie, bez dodatku konserwantów, barwników ani cukru. Nasze przetwory są idealne do tego, aby dostarczać Wam witamin i antyoksydantów, byście mogli zwalczać przeziębienia, stres oksydacyjny, wolne rodniki i inne groźne choroby takie jak miażdżyca.
Dzisiaj na pierwszym planie ekologiczny dżem z aronii. Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku (mimo że nie użyliśmy cukru!), dodaliśmy ekologicznego soku jabłkowego. Dzięki temu, dżem jest świetnym dodatkiem do kanapek i śniadań, a także ciast, gofrów i naleśników. Dodając nasz dżem do codziennej diety Twojej rodziny, dostarczysz im witaminy: C, B1, B2, B6, P, PP, E i A, minerały takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt, a także antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.
Pancake’s z aronią
Składniki:
- 3 łyżeczki aronii liofilizowanej w proszku
- 1 łyżka błonnika z aronii
- 1/3 szklanki płatków owsianych instant
- 1/3 szklanki mleka
- 3 jajka
- ¼ szklanka mąki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczki cynamonu
- Dżem z aronii
Wykonanie:
Krok 1. Jajka ubić mikserem.
Krok 2. Dodać pozostałe składniki. Jeśli ciasto nie ma konsystencji gęstej śmietanym dodać więcej mleka lub mąki.
Krok 3. Rozgrzać olej kokosowy na patelni.
Krok 4. Za pomocą chochli nalewać ciasto naleśnikowe na rozgrzana patelnię. Smażyć z obu stron, aż delikatnie zbrązowieją. Podawać z dżemem z aronią.
Tarta z aronią i śliwkami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 nektarynki lub brzoskwinie
- 2-3 śliwki
- ¾ szklanki suszonej aronii
- 2 łyżki dżemu z aronii
- 2 łyżki śmietanki 36%
- 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Krok 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozwinąć połowę ciasta francuskiego na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (keksówkę). W małej miseczce online kasyno pl wymieszać dżem i śmietankę, aż do całkowitego połączenia. Gotową masę wyłożyć na ciasto.
Krok 2. Usunąć pestki z owoców. Pokroić cienko w plastry.
Krok 3. Ułożyć owoce na cieście, zataczając koła. Śliwki ułożyć w środku. Następnie posypać owoce suszoną aronią i cukrem.
Krok 4. Na wierzch wyłożyć pozostałą część ciasta francuskiego. Piec 15-20 minut, aż ciasto zbrązowieje. Podawać ciepłe z bitą śmietaną lub lodami.
Pleśniak z aronią
Składniki:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 200 g masła
- ¼ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 300 g mrożonej/świeżej aronii
- 2 łyżki dżemu z aronii
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kroki 1. Kruche ciasto: Z mąki, żółtek, masła, 2 łyżek śmietany, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Pierwszą częścią wylepić dno formy (blaszka 21×26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. Do drugiej części ciasta dodać kakao i pozostałą śmietanę. Ciasto wyrobić. Razem z trzecia częścią, wstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 2. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
Krok 3. Na warstwie ciasta w formie, rozsmarować dżem i wyłożyć aronię. Na tarce o dużych otworach zetrzeć część ciasta z kakao. Następnie rozłożyć ubitą pianę z białek. Na wierzchu zetrzeć jasne ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło z lodami.
Smacznego 😊!