Wzmocnienie odporności naszego organizmu jest tematem aktualnym na co dzień. Zmiany temperatury, nietypowa pogoda, brak srogiej zimy, przynoszą najczęściej osłabienie naszego organizmu oraz warunki sprzyjające rozwojowi różnych wirusów i bakterii. Obecnie, temat ten jest szczególnie ważny, również w obliczu nowych wirusów, które nas atakują. Poniżej, przedstawiamy kilka prozdrowotnych propozycji do codziennego stosowania oraz przepis na herbatkę wzmacniającą odporność.
Dzika róża – bomba witaminowa
Dojrzałe owoce dzikiej róży są doskonałym źródłem witaminy C – jej ilość kilkadziesiąt przekracza zawartość witaminy C w cytrusach! Nie od dziś wiadomo, że witamina ta wspomaga nasz organizm w ogólnych stanach przemęczenia i zapobiega przeziębieniom, wzmacniając układ immunologiczny. Łagodzi również ból gardła i działa przeciwzapalnie.
Oprócz witaminy C, dzika róża zawiera witaminę A, B1, B2, E i K oraz szereg flawonoidów, karotenoidów i kwas foliowy.
Jak stosować? 1-2 łyżeczki ekologicznej dzikiej róży w proszku Yagoody polecamy zmieszać z jogurtem lub ulubionym napojem. Przyjmowana regularnie wzmocni nasz organizm przed wirusami i bakteriami.
Hibiskus – napar na odporność
Hibiskus również stosowany jest w celu wzmacniania układu odpornościowego. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspiera w walce z bakteriami i wirusami oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. W czasie przeziębienia i grypy, jego regularne stosowanie obniża gorączkę i łagodzi kaszel. Napar z hibiskusa polecamy także w okresie rekonwalescencji, gdy nasz organizm jest jeszcze słaby.
Oprócz witaminy C, hibiskus to bogactwo przeciwutleniaczy, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jak stosować? 1-2 łyżeczki ekologicznego kwiatu hibiskusa Yagoody należy zalać gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. Do naparu, można wrzucić również kilka owoców suszonej aronii Yagoody oraz dodać szczyptę cynamonu lub imbiru. 1-2 łyżeczki ekologicznego proszku z hibiskusa Yagoody można dodać do jogurtu lub ulubionego smoothie.
Uwaga! Hibiskus nie jest zalecany kobietom w ciąży.
Miód z aronią – słodkie „lekarstwo”
Już jedna łyżeczka miodu, zjadanego codziennie wzmocni Twój układ immunologiczny, tworząc naturalną barierę przed wirusami i bakteriami. Nektar zbierany z kwiatów, z którego jest następnie wytwarzany miód to bomba witaminowa, pomocna w leczeniu wielu przypadłości. Może mieć działania przeciwgorączkowe oraz pomagać w leczeniu różnych infekcji (również dróg oddechowych). Polecamy również pyłek pszczeli Yagoody, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe.
Aronia jest również bombą witaminową skuteczną przy wzmacnianiu organizmu oraz leczeniu przeziębień, głównie za sprawą witaminy C. Jest to naturalny sposób na podwyższenie naszej odporności. Soki z owoców aronii polecane są zapobiegawczo w sezonie grypowym.
Oprócz witaminy C, w aronii znajdują się witaminy P, E, oraz te z grupy B. Aronia to również bogactwo przeciwutleniaczy, soli mineralnych oraz kwasów organicznych.
Jak stosować? Miód z aronią Yagoody możesz dodać do ciepłej herbaty lub ulubionego soku. Jeśli lubisz, możesz zjeść go również jako dodatek do kanapki.
Polecamy również przepis na przepyszną herbatkę wzmacniającą odporność:
2 łyżeczki dzikiej róży
1 łyżeczka pyłku pszczelego
1-2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki zalać przegotowaną, ciepłą wodą o temperaturze nie większej niż 40 st. C (wyższa temperatura zabija wartościowe składniki miodu).
Na zdrowie 😊!