Składniki:
-
- 3 duże dojrzałe banany
- 75 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki ksylitolu*
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cynamon
- suszona aronia – opcjonalnie
- dżem z aronii – do podania
Przygotowanie: przesiewamy mąkę i mieszamy z sodą oczyszczoną. Następnie, w dużym naczyniu mieszamy resztę składników: roztopione masło, rozgniecione bananany (wystarczy rozgnieść je widelcem), ksylitol, lekko roztrzepane jajko, wanilię i suszone owoce aronii. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, szczyptę soli oraz cynamon do smaku. Najłatwiej będzie to zrobić mikserem, ale wystarczy wymieszać składniki widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Pieczemy przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej – do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Pokrojony chlebek podawać z dżemem aroniowym.
Smacznego! 🙂
* Przypominamy, że ksylitol należy wprowadzać stopniowo do diety, zalecana początkowa dzienna dawka to: 15 g (3-4 łyżeczki).