Jej właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Nazywana antidotum na wiele chorób cywilizacyjnych takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory czy schorzenia oczu.
Mowa o aronii – krzewie, który wspaniale rośnie, kwitnie i owocuje w Polsce.
Właściwości
Aronia jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów występujących w naturze. Zawiera bardzo cenne przeciwutleniacze czyli związki chemiczne i substancje, takie jak polifenole oraz witamina E i C, występujące w żywności, które chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem utleniania.
Owoce aronia mają wyższy poziom przeciwutleniaczy niż inne jagody . Posiadają nie tylko niską zawartość cukru, ale także zawierają korzystne składniki odżywcze, takie jak kwercetyna, kwas chinowy, minerały i witaminy.
Jagody aronii zawierają najwyższy poziom antocyjanów (pigment w jagodzie, który nadaje im ciemnofioletowo-czarny kolor) i proantocyjanidyn (super-przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego) w porównaniu z wieloma innymi dobrze znanymi „superowocami” m.in. czarnym bzem, czarną i czerwoną porzeczką oraz agrestem.
Bogactwo składników zawarte w aronii posiada szereg korzyści wpływających pozytywnie na nasz organizm:
– pomagają zachować zdrowie stawów i obniżają poziom białka C-reaktywnego,
– poprawiają krążenie poprzez wzmocnienie ścian naczyń włosowatych,
– hamują enzymy rozkładające kolagen,
– zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii,
– poprawiają funkcje układu krążenia, oddechowego i pokarmowego,
– zapobiegają uszkodzeniom żołądka,
– chronią komórki serca przed uszkodzeniem błony komórkowej i fragmentacją DNA,
– chronią wątrobę przed uszkodzeniami chemicznymi,
– poprawiają ogólne samopoczucie.
Aronia – przeciwwskazania i dawkowanie
Powszechnie wiadomo, że aronia ma bardzo wiele właściwości wpływających pozytywnie na zdrowie. Chociaż działanie tego owocu często jest zbawienne dla naszego organizmu, pamiętajmy o tym, że niektóre osoby powinny ograniczyć jej dzienne spożycie.
Poniżej przedstawiamy zalecane dawki soku z aronii dla poszczególnych grup
Zalecana dawka dla nastolatków i dorosłych: 100-300 ml soku dziennie, po posiłku
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z niskim ciśnieniem tętniczym krwi, istniejącymi żylakami, stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy, nadkwasotą żołądka, wrzodami żołądka, zakrzepowym zapaleniem żył, chorobą wieńcową, problemami z krzepliwością krwi oraz zaparciami.
Zalecana dawka dla osób cierpiących na powyższe choroby*: do 100 ml soku dziennie, po posiłku
Kobiety w ciąży i dzieci: nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania owoców aronii w ciąży, podczas karmienia piersią oraz przez dzieci*
Pamiętajmy o tym, że produkty aroniowe oprócz swoich bogatych właściwości prozdrowotnych znajdują swoje zastosowanie również w profilaktyce chorób przewlekłych.
A jak powszechnie wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć! 😉
Teraz masz okazję cieszyć się zdrowotnymi właściwościami aronii przez cały rok. Na stronie www.yagoody.pl znajdziesz szeroką gamę wyrobów aroniowych (aż 7 produktów zawierających ten superowoc!), w tym: BIO sok z aronii, BIO koncentrat z aronii, BIO dżem z aronii, miód z aronią BIO, BIO aronię liofilizowaną, BIO błonnik aroniowy, BIO aronię suszoną, aronię w czekoladzie oraz aronię kandyzowaną . Nie czekaj! Zamów już teraz i ciesz się zdrowiem przez długi czas.
Zobacz także nasze przepisy na pyszne sposoby wykorzystania naszych superowoców z aronii https://www.yagoody.pl/blog/
Dołącz również do naszej sieci społecznościowej na Facebooku i Instagramie, aby uzyskać więcej informacji na temat aronii oraz innych superfoods😊
*jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości zasięgnij porady medycznej