Glukoza jest substancją, która w organizmie każdego człowieka odgrywa niezwykle ważną rolę, ponieważ jest łatwo dostępnym źródłem energii. Dlatego, jeśli występuje jakiekolwiek zaburzenie w jej przemianach, ma to znaczenie ogólnoustrojowe i może być przyczyną cukrzycy. Nie bez powodu, nazywana jest współczesną chorobą cywilizacyjną. W Polsce ponad 200 000 osób wymaga codziennego podawania insuliny i dbania o swoją dietę, ponieważ niekontrolowana cukrzyca prowadzi do wielu powikłań i może stanowić zagrożenie życia.
Owoce jagodowe, w tym owoce aronii i ich bioaktywne składniki mogą być pomocne w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi oraz przy zapobieganiu powikłaniom, jakie niesie ze sobą cukrzyca. Co więcej, aronia i przetwory aroniowe mogą być także skutecznym wsparciem w leczeniu nadciśnienia tętniczego i nadwagi, które występują jako tak zwany syndrom metaboliczny.
Aronia to przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. Przetwarzanie jej owoców nie pozbawia ich cennych związków polifenolowych. W związku z tym, spożywanie aronii czarnoowocowej i jej przetworów, redukuje stres oksydacyjny, a tym samym może zmniejszać powikłania towarzyszące cukrzycy, dzięki obecności:
-antocyjanin (średnio 2g/100 g suchej masy);
-katechin i ich polimerów (około 5,2g/100 g suchej masy);
-kwasów fenolowych (około 0,6g/100 g suchej masy).
Kolejną zaletą przetworów, a zwłaszcza soków i koncentratów z aronii, jest zdolność jej bioaktywnych składników do obniżania indeksu glikemicznego (IG) roztworu cukrów prostych.
Asortyment produktów aroniowych w ofercie Yagoody jest nie tylko szeroki, ale przede wszystkim w pełni ekologiczny, bez dodatków wody, cukru oraz żadnych konserwantów. Pasteryzowany w możliwie niskich temperaturach sok aroniowy NFC (300 ml; 700 ml; 3 litry), koncentrat z aronii (100 ml; 500 ml), dżem z aronii, aronia suszona, błonnik aroniowy i aronia liofilizowana to naturalne przetwory, wyprodukowane w 100% z aronii, uprawianej na naszej rodzinnej farmie. Dzięki temu mamy pewność, że owoce wykorzystywane do produkcji naszych produktów są świeże i w pełni ekologiczne.
Cierpkość i charakterystyczną gorycz aronii niwelujemy poprzez zamrożenie owoców jeszcze przed rozpoczęciem produkcji naszego soku. Jednak jeśli Wasze podniebienia nadal potrzebują lżejszego smaku, proponujemy dodać sok z cytryny, który nie tylko wpłynie na walor smakowy, ale również wzbogaci go o witaminę C.
Na zdrowie!
Wpis powstał w oparciu o artykuł zamieszczony na Via Medica Journals: M. Gawryś, A. Zawada, I. Wawer, „Aronia w diecie diabetyków”